Bericht lossings commissie n.a.v. lossing Duffel

De vraagtekens die geplaatst worden bij het lossen van de jonge duiven vanuit Duffel afgelopen zaterdag zijn begrijpelijk.
Nadere informatie bij de lossingscommissie leert ons dat;
1. Het weer op de losplaats gewoon goed was met 5/8 tot 6/8 bewolking.
2. De informatie van het Instituut Wedvlucht Begeleiding goed was voor een verantwoorde lossing, met een zicht van 10 tot 15 km in België .
3. De informatie van het Wedvlucht Coördinatie Systeem (dhr. Godschalk) was probleemloos en dus was lossen toegestaan.
4. De waarnemingen in Nederland waren op het moment van lossen redelijk. In Monster en Hendrik-Ido-Ambacht bewolkt maar droog en goed zicht, in Katwijk geheel bewolkt met enige motregen.
5. De motregen die op de Noordzee ten tijde van de lossing aanwezig was zou pas in de loop van de ochtend zich uitbreiden over het land. Dit bleek echter zo snel te gaan dat de duiven er al mee te maken kregen toen ze boven Noord Brabant kwamen.
6. Deze motregen die te snel volgde was daarbij niet of nauwelijks te zien op de beschikbare weersinformatie. Een probleem, wat later bleek, werd veroorzaakt doordat de weerscomputersystemen (en dus ook buienradar) deze zeer lichte motregen nauwelijks kon waarnemen. Dit probleem werd op zaterdagavond ook uitgebreid behandeld bij het weer bericht op RTL 4.

Hierdoor is er dus technisch iets misgegaan bij de voorlichting, iets wat niemand heeft kunnen voorzien.
De lossingscommissie heeft gelost op het moment dat alle seinen op groen stonden.
Ondanks alle technische vernuft blijkt dit dus toch mogelijk te zijn.
Verbazingwekkend en voor de getroffen liefhebbers funest !

Namens de lossingscommissie en het bestuur kunnen we maar één ding zeggen:

Onze oprechte excuses voor de geleden verliezen.
Maar zoals elke week heeft de lossingscommissie ook deze lossing goed bekeken en afgewogen of het kon, maar is het jammer genoeg helemaal verkeerd afgelopen.

de lossingscommissie

Bron: www.afdeling5.nl